Evangelische Kirchengemeinde A.B. Hermannstadt

Grüne Kirchenburg HammersdorfGUȘTERIȚA VERDE - educație și mediu

 

Tinerii si mediul - in biserica fortificata Gusterita

Parohia Evanghelică-Luterană din Sibiu şi-a propus un proiect inedit: de a realiza în ansamblul bisericii fortificate din Sibiu-Gusteriţa un centru educaţional pentru mediu şi tineret. Certificarea Parohiei Sibiu în sistemul comunitar de management de mediu şi audit EMAS ca a doua instituţie din ţară subliniază importanţa pe care o acordăm protejării Creaţiei. Analizăm şi evaluăm efectele pe care le au acţiunile noastre asupra mediului înconjurator. Punem accent pe reducerea consumului de electricitate şi combustibil, utilizarea energiilor regenerabile, reciclarea deşeurilor, biodiversitate, mobilitate urbana adecvată şi alimente produse în mod ecologic. Noi lucram transparent şi comunicăm experienţele noastre şi ne afirmam dorinţa de a aduce contribuţii continue la protejarea mediului înconjurător. O parte importantă a activităţii noastre este de a sădi dragoste şi respect faţă de mediul înconjurător în conştiinţa tinerei generaţii. Pornind de la aceste principii s-a născut ideea reutilizării unei întregi biserici fortificate săseşti de  la marginea Sibiului: prin transformarea ei într-un centru educaţional pe teme de protecţia mediului.

 

 

Ansamblul împrejmuit de ziduri cuprinde o şcoală cu două etaje, casa parohială cu mai multe dependinţe, o şură şi o biserică în stil romanic, toate având acoperişurile orientate spre sud. În acelaşi ansamblu se află şi mai multe grădini, unele cu pomi fructiferi.

Etajul şcolii, cu două săli mari de clasă şi o sală festivă de 140 m2 va fi amenajat special cu material didactic modern pentru cursuri şi seminarii de mediu la diferite nivele, iar parterul, cu trei săli de clasă şi dependinţe va putea găzdui un număr de aproximativ 30 de tineri. Şura, dependinţele şi grădinile vor oferi spaţiul ideal pentru diferite ateliere de lucru, iar biserica din centrul ansamblului ne dă posbilitatea de a ne inspira din rădăcinile creştine ale păstrării creaţiei pentru generaţiile viitoare.

Pe termen mediu dorim să folosim în acest ansamblu exclusiv energii regenerabile, să reutilizăm apa pluvială pentru grădini şi WC-uri; să experimentăm diferitele modele de management al mediului şi a unui stil de viaţă ecologic şi să le facem vizibile pentru tineri, reapropiindu-i de natură.

Prin colaborarea cu centre de tineret, şcoli şi alte organizaţii bisericeşti şi de protecţie a mediului din ţară şi străinătate dorim să ne unim forţele, profitând pe această cale şi de efectul sinergetic rezultat. Liceele Brukenthal, Lazăr, Ghibu, Goga, Barcianu şi diferite şcoli elementare sibiene au confirmat deja intenţia de a deveni partenerii noştrii în acest proiect.

 

Parteneri

- Fundația "Samuel von Brukenthal" www.brukenthal.org
- Episcop Reinhart Guib, Biserica Evanghelică C.A. din Romania, www.evang.ro
- Rodica Mihai, Agentia de Mediu Sibiu, www.apmsibiu.ro 
- Prof. Dr. Erika Schneider, Biolog la WWF şi Univ. Karlsruhe, care predă şi la Univ. Lucian Blaga, Sibiu,
- Daniel Heinrich, administraţia forestieră Thüringen-Leutenberg, www.thueringen.de/de/forst/
- Dr. Johannes Hager, şeful parcului naţional Eichsfeld-Hainich-Werratal und şi preşedintele adj. al secţiei germane a Uniunii Parcurilor Naţionale Europene EUROPARC Deutschland. www.naturpark-ehw-thueringen.de   www.nationale-naturlandschaften.de
- Hans Albrich, GIU GmbH, Freiburg,  www.giu-umwelt.de

Confirmanzi elvetieni lucreaza la Gusterita

13 confirmanzi din Güttingen de lângă Bodensee şi Langrickenbach au lucrat în cadrul taberei lor în Transilvania timp de trei zile în Guşteriţa.
Grupa din Thurgau s-a aflat în Transilvania în perioada 9 – 19 aprilie sub îndrumarea preoţilor Stephan Matthias şi Klaus Fischer. Ei au fost entuziasmaţi de proiectul din Guşteriţa – o biserică-cetate ca centru pentru tineret şi protecţia mediului. Pe perioada petrecută în Guşteriţa ei au reuşit să pregătească pereţii unei clase din vechea şcoală pentru a putea fi zugrăviţi – acest lucru înseamnă că ei au ras toată zugrăveala veche. Programul lor în Guşteriţa a fost pregătit de Hans Scherer şi Marie Witte.
Tinerii au lucrat temeinic şi repede – implicarea lor a fost extraordinară! De uneltele pe care le-au adus cu ei s-a bucurat domnul Manfred Armean care a înfiinţat un mic atelier pentru întreţinerea întregului ansamblu.
Confirmazii au mai avut în program şi excursii prin împrejurimi, seri petrecute cu confirmazii din Sibiu şi o masă festivă cu gazdele din Sibiu: Heide Klein, Anne Junesch, Günter Glanz, Marga Grau und Rosina Muntean.


21.12.19

Dona nobis pacem - Friedensgebet am 20.12. im Gedenken an die Opfer des Umsturzes in Hermannstadt

 

18.11.19

Am 14.11. wurden fünf neue Mitglieder in die Gemeindevertretung gewählt.

 

03.10.19

Am 10.11. 2019 findet in unserer Kirchengemeinde die Wahl für Mitglieder in die Gemeindevertretung s...

 

19.09.19

Am Freitag, den 20. September in dem Presbyterialsaal, Stadtfarrhaus Huet 1